Суббота, 20.04.2024, 11:35
ГО ДЦМ "ДОБРО"
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Наша кнопка
Разместите нашу кнопку у себя на сайтe

Описание сайта


Мини-чат
200
Форма входа
Наш опрос
Оцените деятельность городского головы
Всего ответов: 117
Главная » 2014 » Сентябрь » 11 » Видеоконференция: "Пирятин - Доброполье" + ФОТО + ВИДЕО
13:26
Видеоконференция: "Пирятин - Доброполье" + ФОТО + ВИДЕО
   19 березня 2013 р. в читальному залі Центральної міської бібліотеки м. Добропілля відбулася відео-конференція представників Центру місцевої активності м. Пирятин Полтавської області з представниками влади і громадських організацій м. Добропілля Донецької області. На зустрічі обговорювалося питання – «Як створити Центр місцевої активності у приміщенні Будинку культури?» Представники ЦМА м. Пирятин ділилися власним досвідом створення і роботи такого центру.
   
 
   Ініціатором та організатором зустрічі став Володимир Орос – голова ГО «Добропільський центр молоді «Добро».
   Від міста Пирятин у відео-конференції приймали участь: Тамара Білоброва (начальник відділу культури і туризму Пирятинської РДА), Ірина Таран (голова районної громадської організації «Жіночі ініціативи»), Світлана Пахлова (науковий співробітник Українського центру культурних досліджень, незалежний експерт з питань культурної політики), Наталя Датченко (заступник директора Львівського регіонального представництва Українського фонду соціальних інвестицій).
 Від міста Добропілля у відео-зустрічі взяли участь: Древаль Петро Петрович (голова Добропільської територіальної організації профспілки робітників вугільної промисловості України), Людмила Миколаївна Білоус –(начальник відділу культури і туризму Добропільської міської ради), Іполітова Світлана Іонасівна (начальник відділу у справах сім’ї та молоді Добропільської міської ради), Тетяна Миколаївна Стащенко (директор Добропільського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»), Юрченко Людмила Валеріївна (заступник директора БК ш-ти «Добропільська», Юрченко Олександр Іванович (директор творчого центру Добропільського теркому профспілки по сприянню розвитку і взаємодії з закладами культури і профспілками), Світлана Іванівна Захарова (завідуюча масовим відділом БК ш-ти «Добропільська»), Олена Віталіївна Ладченко (директор Добропільської міської Централізованої бібліотечної системи (ЦБС), Юлія Луніна (кореспондент міської газети «ДнЛ») та Володимир Олексійович Орос (голова ГО «Добропільський центр молоді "Добро», організатор відео-зустрічі).  
            Отже, як створити Центр місцевої активності у приміщенні Будинку культури? Для початку треба знати, що таке Центр місцевої активності.
Центр місцевої активності - це установа культури, яка ставить за мету не просто надання послуг у сфері дозвілля, а й розвиток спільноти, залучення жителів до вирішення соціальних та інших проблем, що стоять як перед клубом, так і перед спільнотою. Будинок культури, який став центром місцевої активності, є для жителів територіальної громади, її організацій та установ активним партнером у вирішенні місцевих проблем. Це клуб, який прагне стати не лише культурним дозвіллєвим закладом, а й цивільним, громадським ресурсним центром мікрорайону, селища, села. На базі будинку культури, розташованого в невеликому місті, селі, активізується участь жителів у конкретних справах щодо поліпшення їхнього життя.
 
Центри місцевої активності (ЦМА) нещодавно почали впроваджуватися і в Україні. Приклад цьому – Центр місцевої активності на базі Будинку культури м. Пирятин. Повернемося до нашої відео-зустрічі.
 
У своїй розповіді Світлана Пахлова акцентувала увагу на тому, що вирішення важливих питань в різних сферах життя із залученням громадян допоможе не тільки оживити, згуртувати і об’єднати громаду, але і значно покращити рівень життя в певній місцевості, використовуючи як існуючі ресурси громади, так і залучені… Майданчиком для створення ЦМА потенційно може бути будь-який заклад, що має бажання працювати для громади.
 
Наталя Датченко розказала про діяльність Українського фонду соціальних інвестицій, про роботу програми «Бібліоміст» і її значення для громади всієї України, про досвід створення ЦМА у м. Антрацит та при бібліотеці в м. Могилев-Подольський. «Громада повинна бути активною і організованою для того, щоб чогось досягти», - зауважила Наталя.
 
Ірина Таран і Тамара Білоброва поділились історією створення і докладно розказали про діяльність ЦМА при будинку культури м. Пирятин та про ГО «Жіночі ініціативи»:
 
 «Люди повинні «оселитися» в будинках культури, і там має вирувати життя громади. Не секрет, що на сьогодні заклади культури, на превеликий жаль, переживають не найкращі часи. Жителі міст  та сіл  майже не відвідують осередків культури. Основна причина – відсутність умов для перебування в даних закладах, відсутність послуг та  кваліфікованих фахівців, які б надавали якісні послуги, нецікавість, байдужість та пасивність громадян. Між тим саме заклади культури  могли б не лише один-два рази на рік проводити культурно-мистецькі свята, а стати місцем постійних зібрань громади, самореалізації, здобуття навиків (наприклад: роботи з комп’ютерною технікою), знань, розвитку особистості, здобуття правової освіти, місцем збереження і відновлення місцевих звичаїв, обрядів та українських традицій, спілкування та прийняття спільних рішень у громаді, духовного розвитку тощо. У часи фінансово-економічної кризи вкрай актуальним стає питання здобуття нових знань та отримання нових професій. Виникає потреба у навчанні та розвитку малого та середнього бізнесу, такого, як створення соціального підприємництва,  надання послуг,   розвиток туристичного бізнесу, зеленого туризму, ландшафтного дизайну, та інших,  які могли б використовувати заклади культури як місце для проведення семінарів, майстерень, майстер-класів,  практичних занять, обмінів досвідом, виставок тощо.
 
Пирятинська районна громадська організація «Жіночі ініціативи» вирішила спробувати впровадити нові форми і методи роботи, які слугуватимуть зростанню громадської активності, навчатимуть, розвиватимуть, згуртовуватимуть громаду. Головне завдання - вся діяльність, яка  відбуватиметься, повинна відповідати реальним потребам громади, її інтересам.
 
Навесні 2011 року розпочались перемовини із начальником відділу культури і туризму Пирятинської РДА – Білобровою Т.М., щодо виділення у районному Будинку культури частити приміщення для створення Центру громадської активності. Оскільки  у вищезазначеному закладі, загальна площа якого становить 4983 кв. м., є вільна площа, що складає 202,16 кв.м, то необхідно шукати шляхи ефективного її використання та ресурси для виконання ремонтних робіт, закупівлі необхідного обладнання тощо.
 
У червні 2011 року ГО «Жіночі ініціативи»  стала грантером Міжнародного фонду «Відродження» - проект «Трансформування Пирятинського районного Будинку культури в Центр громадської активності – осередок  навчання, виховання та розвитку громади, основним завданням якого стало створення Центру громадської активності у частині приміщення Пирятинського районного Будинку культури шляхом надання інноваційних соціокультурних та просвітницьких послуг та переходу до самоокупних форм діяльності.
 
Для реалізації даного проекту ГО «Жіночі ініціативи» отримала 60 000,00 грн.,  що передбачало: закупівлю будівельних матеріалів для виконання ремонтних робіт, закупівлю обладнання, меблів та  інших витрат, пов’язаних із організацію та проведенням навчальних, просвітницьких, розвиваючих, соціальних та культурних заходів. Відділ культури взяв на себе витрати, пов’язані із виконанням ремонтних робіт.
 
Виділена площа, за рахунок перетворень,  стала багатофункціональною. 
 
По-перше, вона дала можливість одночасно працювати у трьох кімнатах: офіс (із робочим місцем та місцями для відвідувачів, одним із діяльності якого є надання  юридичної допомоги, кімнатою для проведення гурткової роботи, нарад, скап-конференцій (на 12-15 чоловік) та тренінговою  кімнатою (на 12-18 чоловік), в якій також можна проводити групи самодопомоги, кіно та відео клуби, групи за інтересами тощо.
 
По-друге: дві кімнати   трансформуються за допомогою пересувних стін-перетинок у  конференц-зал  (на 70 місць), зал для проведення благодійних аукціонів, виставок, ярмарок тощо.
 
Також створена  виставкова зала на 20-30 експонатів, яка періодично, згідно тематики та напрямк , поновлюється.
 
Відвідувачами даного Центру є діти, молодь, люди з інвалідністю, одинокі, пенсіонери, безробітні, приватні підприємці, члени молодих сімей, потерпілі від злочину та правопорушники, соціально незахищені верстви населення, багатодітні сім’ї, представники громадських об’єднань та організацій, представники бізнесу, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, вчителі, медики, члени громади.
 
Форми діяльності - різноманітні, а головне - відповідають потребам громади Пирятинщини та відбуваються на користь громад і людей.
 
Враховуючи всю діяльність, яка вже здійснюється у Центрі громадської активності між ГО «Жіночі ініціативи», Пирятинською районною радою та відділом культури і туризму Пирятинскої райдержадміністрації 10 квітня 2012 року підписаний Договір про соціальне партнерство, згідно якого відділ культури і туризму надає безоплатно частину приміщення, загальною площею 162,2 кв.м., для реалізації проектів та здійснення діяльності, що сприятиме ефективній реалізації соціальних проектів( п.3.2 Договору).
 
ГО «Жіночі ініціативи» постійно залучає ресурси для подальшого забезпечення діяльності Центру: проводимо збір благодійних пожертв, співпрацюємо з бізнесом, створюємо умови для навчання, виховання та розвитку громадян Пирятинщини. Також плануємо на базі Центру громадської активності проводити бізнес-тренінги, курси англійської мови, створити ресурсний центр для малого та середнього бізнесу, клуб за інтересами тощо. Приємно, що вже зараз є запити на проведення навчальних семінарів, конференцій тощо  на базі нашого Центру від інших регіонів України.
 
Щиро вірю, що новостворений Пирятинський районний Центр громадської активності буде  працювати для людей і не лише  Пирятинського району( бо вже на сьогодні його відвідали представники з тринадцяти регіонів України під час семінарів та навчальних тренінгів ) та відповідати їх потребам та вимогам часу».
 
Валентина Сахненко – менеджер по проектам Донецького молодіжного центру мистецтв «ЕкоАрт» - теж стала активним учасником зустрічі і бажала отримати відповіді на свої питання з метою втілити отриманні знання в життя.
 
Отримана інформація стала дуже цікавою і доречною для всіх, хто приймав участь у відео-конференції. Тривалим було обговорення почутого після закінчення відео-зустрічі. Треба зауважити, що «організація ЦМА – це ініціатива власне самої громади, це майданчик для реалізації громадських ініціатив. Метою створення ЦМА є спільна реалізація ініціатив громади, в т.ч. шляхом вивчення їх потреб та активне залучення до реалізації цих ініціатив. Якщо наші клуби, будинки культури та бібліотеки стануть такими Центрами місцевої активності, то вони не лише виживуть, але й займатимуть те належне місце у громаді, яке й гарантує їх стабільне майбутнє».
 
Учасники відео-конференції щиро дякують голові ГО «Інститут розвитку креативних технологій та Мас-Медіа» Сергію Сухобойченко, завдяки технічним знанням і вмінням якого і відбулася ця інформаційно-насичена відео-зустріч, та Володимиру Оросу – голові ГО «Добропільський центр молоді «Добро» - за корисне спілкування, знайомство з новими цікавими людьми, за цінність отриманих знань…
 
Про Центри місцевої активності України читайте тут - http://www.lacenter.org.ua
 
Друга частина зустрічі була присвячена досвіду роботи ЦМБ з громадськими організаціями, про який розповіли директор Добропільської міської ЦБС Ладченко О.В. та завідуюча відділом обслуговування ЦМБ Бруцька І.В.
 
Відеозапис зустрічі можна переглянути тут:

 

 
Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru
Просмотров: 951 | Добавил: Vlados | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Календарь
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Мы в Facebook
Мы Вконтакте
Сайты партнеры
  • Фильтры для воды

  • Сайт города Доброполья

  • Національна компанія "Зробимо Україру чистою!"

  • "Териконфест"
  • Copyright MyCorp © 2024