Четверг, 28.03.2024, 14:06
ГО ДЦМ "ДОБРО"
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Наша кнопка
Разместите нашу кнопку у себя на сайтe

Описание сайта


Мини-чат
200
Форма входа
Наш опрос
Оцените деятельность городского головы
Всего ответов: 117
Главная » 2011 » Февраль » 21 » Домівки Молодіжного Дозвілля − досвід Швеції від Юрка Зеленого
15:37
Домівки Молодіжного Дозвілля − досвід Швеції від Юрка Зеленого



Майже в кожній області України є громадські утворення, спільноти, що займаються молодіжним дозвіллям, але вони через недостатню поінформованість, не уявляють собі стан справ в сусідніх місцевостях, не кажучи вже про Україну загалом.

Становище значно поліпшиться, якщо з'явиться загальнонаціональна мережа мистецьких домівок – осередків молодіжного дозвілля для початку в усіх обласних центрах України, яка би повнокровно представляла юнацьку культуру (малярство, молодіжний театр, поезію, співоцтво, оздобну справу, програмування, спорт, тощо) не зі змагальною, або вузько комерційною чи відбірковою метою, а задля обміну культурним досвідом між крайовими культурно-мистецькими спільнотами, задля створення сприятливих умов всебічного сприяння підліткового мистецького-спортивного розвитку та освічености.

Сьогодні з якого боку не підійди – усе впирається насамперед в належне приміщення. Чи то для проведення рок-вечірки, чи то для літературних читань, або для ставлення вистави, зрештою просто для зустрічей з цікавими особистостями та проведення творчих зборів і нарад – для будь-якої з цих задач кожному українському містечку і навіть великим містам від обл.центрів починаючи і до мільйонників включно – усюди бракує зал місткістю на 1000–2000 «стоячих» осіб. То мають бути не просто приміщення виду кінотеатрів чи конференц-залів, а доволі різноцільовий, різночинний простір, який можна легко пристосувати як під рок-дійство, так і під виставу чи слухання – виставивши висувні або просто десь складені стільці.

Саме розвитком таких осередків молодіжного дозвілля свого часу пішли у Швеції, котра ділить з Канадою 3-4 сходинку з вивозу музичного продукту у світі після США та Великої Британії. Воно й не дивно, чому: бо шведський слухач виховується змалку на найкращих взірцях сучасного співочого ремесла, в школі має належну кількість навчальних годин зі співів, а тому відразу відчуває фальш чи низькопробність. Таким чином у країні постійно підтримується високий конкурентний рівень співців і гудців, між ними повсякчас точиться запеклий творчий змаг за місце під сонцем, тому не дивно, що країна з 9-ти мільйонним населенням задає моду на співозвучання.


ШВЕДСЬКИЙ ДОСВІД

Як це виглядає? По всій країні в кожній комуні (відповідник української адміністративної одиниці – район) існує осередок молодіжного дозвілля який має свою домівку та невеличкий постійний штат. На базі цієї домівки влаштовуються місцеві концерти, гастролі, малі забави, інші мистецькі заходи; при ній існує ціла низка місцевих творчих гуртків, наприклад – театральний, оздобницький (дизайнерський), програмників, і багато-багато інших.

Мета таких домівок спрямована на підтримку місцевих виконавців та обдарованостей і створення умов для його розвитку. Усі ці осередки забезпечені цілим набором можливостей, починаючи від власного осідку, оргтехніки і засобів зв’язку, і аж до наявності невеличкої звукотвірні, призначеною для створення чернеткових, ознайомчих записів молодими гуртами, приміщення для репетицій, і зали для виступів та дійств з необхідним звуковим, світловим обладнанням, тощо.

Кожна домівка обов'язково містить кілька кімнат для проживання на взірець молодіжної гостиннички чи притулку (hostel) з набором найнеобхідніших зручностей – ліжка (часто навіть двоповерхові), чиста постіль, виходок та купальня, де приїжджі ватаги чи творчі колективи можуть безкоштовно відпочити і переночувати після виступу, аби не вирушати в дорогу втомленими, ще й на ніч.

Все це і на місцевому, і на загальнонаціональному рівні підтримується державою. Існує шведська державна програма підтримки творчої та обдарованої молоді, згідно якої низка місцевих громадських спілок і товариств об’єднані в національну мережу під назвою «Контакнатет» з головною управою, яка, як не дивно, розташована не в Стокгольмі (столиці), а у віддаленому містечку на півночі Швеції – Орншольдсвік. В рамках цієї мережі влаштовуються постійні творчі обміни між містами, це і співочі подорожі виконавців, театральні тури, вишколи і навчальні слухання, збори, виїзні виставки, тощо.

Крім того головна управа цієї молодіжної мережі має на одному із національних телеканалів годинну телепередачу, виготовляє і розміщає на місцевих голосивах свої радіопередачі, видає раз на місяць барвистий молодіжний часопис. Раз на рік в одному з міст як звітній захід – «Контакнатет» влаштовує тижневу злет-забаву, куди з’їжджаються творчі колективи з усіх куточків країни. Найкращі з учасників фестивалю отримують доступ до засобів сповіщення, а також пропонови від представників шоу-бізнесу та видавництв, які обов’язково відвідують це дійство з метою пошуку нових обдарувань. З тими чи іншими відмінностями такі мережі існують і в інших розвинених державах Европи та світу, наприклад шведська мережа має чудові зв’язки з німецькою, французькою, данською, естонською сітками.

Доказом високої дієвості цих молодіжних мереж дозвілля і шведської державної культурної політики взагалі – є численна когорта знаних в усьому світі виконавців, наприклад АББА, Еюроп, Роксет, Ейс-н-бейс, Клоуфінґер: їхній перелік рік від року поповнюється новими іменами. Недарма вивіз музичного продукту за границю в Королівстві Швеція посідає одну з провідних дохідних частин державної скарбниці на рівних з літако-, автобудуванням, продажем надсучасної зброї та туризму.

Варто згадати ще одну важливу особливість шведської мережі домівок молодіжного дозвілля. На їхніх теренах повністю заборонено продаж і вживання алкоголю та тютюнових виробів, а обслуговуванням домівки, розташованої в ній кав'ярні-їдальні, і таке інше – займаються винятково самі підлітки чи студенти, для яких робота в цих осередках, з одного боку, є доброю спонукою, а з іншого – слугує джерелом власних заробітків.

ДОДАТОК:

Для наочності, про що йдеться: додаю збірку світлин з Домівки Молодіжного Дозвілля в місті Орншольдсвік (Швеція).

Знимки добрані так, аби якомога краще показати різнобічність діяльности такого юнацького осередку, а також технічні, оздобницькі рішення щодо облаштування приміщень, їхнього можливого використання, тощо.

Світлини надані Творчим Молодіжним Об'єднанням (ТМО) Нівроку (м.Тернопіль)



 

 

Материал взят с сайта http://bit.ly/fdHRxa

Просмотров: 1407 | Добавил: Dast1n | Рейтинг: 4.0/1
Всего комментариев: 2
2 Pau  
0
It's wofenrdul to have you on our side, haha!

1 елена  
0
ПРИВЕТ.
Хочу поблагодарить. Я интересовалась вопросом досуга для молодежи и нашла у вас
подходящую информацию. И молодцы, ваша работа полезная и нужная! Желаю Вам
творческого вдохновения, успехов и поддержки!!!
Елена, Киев.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Календарь
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Мы в Facebook
Мы Вконтакте
Сайты партнеры
  • Фильтры для воды

  • Сайт города Доброполья

  • Національна компанія "Зробимо Україру чистою!"

  • "Териконфест"
  • Copyright MyCorp © 2024